Foto's, auteursrecht en gratis foto's

 

 

Als je foto’s op een website wil plaatsen of ergens anders voor wil gebruiken moet je rekening houden met een aantal wetten en regels.


Wanneer mag je een foto wel gebruiken, wanneer niet, waar moet je op letten en wanneer zijn foto’s wel gratis te gebruiken.

 

Het auteursrecht en copyright

Iedere foto heeft auteursrecht en is automatisch eigendom van de maker. Dit heeft niets te maken of er wel of geen © copyrightteken of copyright vermelding is . Het auteursrecht geldt voor iedere foto of afbeelding op het internet of elders en is beschermd volgend het auteursrecht. Dit houd in dat geen enkele afbeelding vrij te gebruiken is zonder voorafgaande toestemming van de maker/eigenaar of er moet vermeld zijn dat de afbeelding rechtenvrij te gebruiken is.

 

Eigen foto’s

Eigen foto’s zijn altijd te gebruiken en zijn ook origineel. Deze zijn ook meteen beschermd met het auteursrecht en mogen niet door anderen gekopieerd en gebruikt worden zonder toestemming.

De uitzondering hierop is als je zelf foto's van mensen maakt zonder toestemming dan heb je met portretrecht te maken en mag je die niet zomaar gebruiken en publiceren.

 

Foto’s laten maken

Foto’s die je in opdracht laat maken zijn natuurlijk te gebruiken en ook meteen beschermd zodat anderen deze niet mogen kopieren en gebruiken zonder toestemming.

 

Stockfotos licentie aanschaffen

Bij stockfoto’s zoek je afbeeldingen in een databank en zijn er licentiekosten voor bepaald gebruik. Iedere stockfoto aanbieder heeft andere voorwaarden en prijzen. Lees de voorwaarden voordat je stockfoto’s aanschaft en gaat gebruiken. Er zijn vaak beperkingen voor gebruik zelfs als je licentiekosten betaald.

 

Risico’s en kosten

Fotos kopieren van internet en gebruiken is verboden. De kans als je bijvoorbeeld stockfoto’s kopieert zonder te betalen voor de licentie of andere afbeeldingen zonder toestemming kopieert/gebruikt is dat je gesommeerd wordt de afbeelding te verwijderen en een factuur ontvangt voor licentie vergoeding en juridische kosten. Niet alle afbeeldingen zijn dus zomaar vrij te gebruiken. Bij overtreding riskeer je een rechtszaak of een hoge boete.

 

Gratis foto’s

Een goed alternatief is het gebruik van rechtenvrij foto’s. Het voordeel is dat je deze wel gratis mag gebruiken, let wel op de voorwaarden, het kan bijvoorbeeld zijn dat een vermelding verplicht is.

Het nadeel is dat iedereen deze foto’s vrij mag gebruiken en je geen originele afbeelding gebruikt maar dat dezelfde afbeelding overal anders ook gebruikt kan worden. Als dit geen probleem is is dit natuurlijk wel een goed en goedkoop alternatief.


Enkele website waar gratis afbeeldingen te vinden zijn:

Gratis vrijstaande afbeeldingen

 

Hulp nodig voor een perfecte afbeelding?

Voor foto’s en het photoshoppen van afbeeldingen of maken van illustraties kun je altijd contact opnemen.